Şubat ayında ithalat verileri, hammadde ve tüketim mallında önemli değişiklikler gösterdi. Hammadde ithalatı artarken, yatırım malı ithalatında sert düşüş kaydedildi. Yıllık dış ticaret açığı 84,9 milyar dolara ulaştı. Bu durum, ekonomideki gelişmelerin ve para politikalarının etkilerini gözler önüne serdi.
Faiz indirimi arifesinde sanayide çarkların yeniden hızlanması, girdi ithalatında kesintisiz artış sürecini beraberinde getirdi. Şubat ayı itibarıyla hammadde/ara malı ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 artış gösterdi. Bu artış, toplam ithalatı büyüten önemli bir faktör oldu ve hammadde ithalatı, toplam ithalatın yaklaşık dörtte üçünü oluşturdu.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, şubat ayında toplam ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artışla 28 milyar 930,3 milyon dolara ulaştı. Hammadde/ara malı ithalatı, toplam ithalat faturası içinde önemli bir paya sahip oldu ve bu yıl ocakta yüzde 72,9'a, şubatta ise yüzde 73,1'e yükseldi.
Ülkede yeni yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye (yatırım) malı ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 düşüş kaydetti. Bu durum, yatırım mallarının toplam ithalat içindeki payının yüzde 12'ye düşmesine neden oldu. Yatırım malı ithalatındaki bu sert düşüş, ekonomideki belirsizliklerin ve sıkı para politikalarının etkisiyle gerçekleşti.
Yatırım mallarında Temmuz 2023'te yıllık bazda yüzde 55 dolayında bulunan artış, izleyen dönemde hız kesmişti. Özellikle 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren yatırım malı ithalatında düşüşler gözlemlendi. Bu yıl şubatta, yatırım mallarının toplam ithalat içindeki payı, geçen yıl şubatta yüzde 15,8 iken bu yıl yüzde 12'ye geriledi.
Parasal sıkılaştırma döneminde girdi ithalatındaki seyrin aksine, tüketim malı ithalatında şubatta düşüş yaşandı. Tüketim malı ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7'lik bir düşüşle 4 milyar 245,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, program döneminde tüketim malı ithalatının düşüş kaydettiği ikinci ay oldu.
Tüketim mallarında önceki yıl aynı aylara göre Temmuz 2023'te yüzde 99,6 ile rekor düzeyde bulunan artış, izleyen aylarda giderek hız kesmişti. Ağustostan itibaren yeniden yıllık bazda artmaya başlayan tüketim malı ithalatı, eylüldeki yüzde 12'lik artıştan sonra ekimde yüzde 7,9, kasımda yüzde 15,5, aralıkta yüzde 27 ve bu yıl ocakta da yüzde 20,6 artış kaydetmişti.
Şubat itibarıyla son bir yıldaki toplam ithalat 347 milyar 605,3 milyon dolar oldu. Bunun 241 milyar 985,4 milyon dolarla yüzde 69,6'sını sanayi başta olmak üzere ekonominin üretim ayağında kullanılan hammadde/ara malı kategorisi oluşturdu. Yıllık ihracat ise 262 milyar 661,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Buna göre, yıllık dış ticaret açığı 84 milyar 943,8 milyon dolar olarak belirlendi. Bu durum, ithalat ve ihracat arasındaki dengenin sağlanmasında önemli bir gösterge oldu. Ekonomik gelişmelerin izlenmesi, dış ticaret açığının azaltılması açısından kritik bir öneme sahip.