Pandemi ve deprem felaketi sonrasında yazlık bölgelere olan talep artmış, fiyatlar da çok hızlı yükselmişti. Yazlık bölgelerden özellikle Muğla ve Antalya fiyat artış rekorları kırarken, fiyatlarda da köpük oluşmuştu. Bu yıl ise fiyatlarda geçmiş yıllara göre daha makul bir seyir var. Kuzey Ege’de Balıkesir Edremit Körfezi’nden başlayarak, İzmir, Aydın ve Muğla Fethiye bölgesine kadar uzanan sahil şeridinde talep canlı. İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında fiyatlarda yüzde 10’a yakın bir artış izlendi.
Yazlık piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, bu yıl Bodrum, Çeşme, Urla, Ayvalık, Kuşadası, Antalya-Fethiye aksı ile Çanakkale sahil şeridine olan talebin öne çıktığını söyledi. Üst gelir grubunun Muğla’da Bodrum, İzmir’de Çeşme/Alaçatı ve Urla’yı tercih ettiğini belirten Akkaya, “Bu bölgelere erişemeyen kesim Muğla’da Fethiye, İzmir’de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı, Aydın’da Kuşadası ve Didim, Kuzey Ege’de Edremit’i tercih ediyor.” dedi.
Ayrıca Antalya’da Kemer-Lara-Belek aksı, Side ve Alanya yazlık tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu yıl yazlık talebinin artması, özellikle üst gelir grubunun tercihleriyle şekilleniyor. Farklı gelir gruplarının yazlık bölgelerdeki talepleri, piyasanın dinamiklerini etkiliyor.
Yazlık beldelerde başta pandemi olmak üzere farklı ülkelerden gelen göçün de etkisi ile başlayan fiyat artışının bu yıl daha sakin ilerlediğini belirten Akkaya, yazlık fiyatlarının 2025’te balonun erimesiyle daha gerçekçi ve ulaşılabilir olmasını beklediklerini ifade etti. Akkaya, “2025 yılında yazlık fiyatlarında Ege ve Akdeniz bölgesinde 2024 yılına göre ortalama yüzde 20-40 artış gözleniyor.” dedi.
Yazın gelmesiyle de bir tık daha artacağı bekleniyor. Lüks projelerde artış daha fazla olmakla beraber mütevazı yazlıklarda daha düşük değer artışı olduğu izleniyor. Bu durum, yazlık alımında daha dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.
İstanbul’daki deprem sonrasında müstakil ve yazlık konutların ilan fiyatlarının son iki haftada yaklaşık yüzde 10 civarında artış gösterdiğini söyleyen Akkaya, “Başta Bodrum, Çeşme, Urla, Marmaris, Fethiye, Datça gibi yerlerde konut talebi yükseldi.” dedi. Artan talep, sınırlı arzla birleşince konut fiyatlarında özellikle Ege kıyılarında yukarı yönlü baskı oluşturdu.
Muğla’nın sahil kasabalarında, Çeşme’de, Foça’da, Kaş’ta artık tek katlı müstakil ev bulmak neredeyse imkânsız. Bu durum, yazlık konut arayışında olanlar için zorluklar yaratıyor. Talep artışı, fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor.
Deprem sonrasında satın alma gücü yetmeyen, geçici taşınmayı düşünenlerin, kiralık konutlara yöneldiğini ifade eden Akkaya, “Bu da yazlık ve müstakil konutların kiralık fiyatlarının son iki haftada artmasına neden oldu.” dedi. Talep artışı ve enflasyon gibi ekonomik faktörler nedeniyle kiraların hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini kaydetti.
Ancak, bazı bölgelerde fiyatların bir miktar stabil hale geldiği gözlemleniyor. Kiralık konut arayışında olanlar için bu durum, piyasanın dinamiklerini etkiliyor ve kiralık fiyatlarının artışını sürdürüyor.
Sezonluk 3-4 aylık kira ücretlerinin 250 bin TL’den başlayarak ortalama 5 milyon TL’ye kadar çıkabildiğini belirten Akkaya, “Haftalık kiralamalarda ücretlerin 15 bin TL ile 330 bin TL arasında geniş bir yelpazede değiştiğini görüyoruz.” dedi. Günlük kiralamalarda ise lüks bir villanın günlük kiralama fiyatı 10 bin TL’yi bulabilirken, daha mütevazı seçeneklerde fiyatlar günlük 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değişiyor.
Bu durum, yazlık kiralamalarında fiyatların ne kadar değişken olduğunu gösteriyor. Kiralık konut arayışında olanlar için fiyatlar, bütçeye göre farklı seçenekler sunuyor.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Başkanı ve Gümüş Gayrimenkul Kurucu Ortağı Sevil Ece Gümüş, İstanbul’da yaşanan depremden sonra çok yoğun bir talep oluşmasa da halihazırda alım yapmak isteyenlerin talebi daha erkene çektiğini söyledi. Deprem sonrası fiyatlarda çok nadir yükselişler olduğunu ifade eden Gümüş, “Yüzde 10 gibi artış yapanlar oldu.” dedi.
Ancak meslektaşlarıyla birlikte mümkün mertebe bu artışı durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Zaten Bodrum bölgesinde fiyatlar ortalamanın üstünde ve nakit çalışılıyor. Bu durum, alıcıların karar verme sürecini etkiliyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Emlak Komitesi Başkanı Ümit Utku Mete, İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında bölgedeki bazı evlerde fiyatlarda yüzde 5-10 hareket olduğunu ancak büyük oranda değişiklik yapılmadığını söyledi. Mete, İstanbul’da yatırım yapmak isteyenlerin bölgedeki mülklerini satmaya başladığını belirtti.
İstanbul’da eski binalarda oturanlar yazlıklarını satıp, daha sağlam, daha güvenilir binalara geçmek için buradaki mülklerini satışa çıkarıyor. Bu durum, yazlık bölgelerdeki talebi etkiliyor ve piyasanın dinamiklerini değiştiriyor.
Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre mart ayında yazlık bölgelerde görülen yıllık değişim, piyasanın genel durumu hakkında bilgi veriyor. Yazlık bölgelerdeki fiyat artışları, talep ve arz dengesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu yıl, yazlık fiyatlarının daha makul seviyelerde seyretmesi, alıcılar için bir fırsat sunuyor.
Yazlık bölgelerdeki fiyat değişimleri, yatırımcılar için önemli bir gösterge. Bu durum, yazlık alımında dikkatli olunması gerektiğini ortaya koyuyor.