Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ticari sürücüler için 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Türkiye, uluslararası karayolu taşımacılığında önemli adımlar atıyor. Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yaptığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, “Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı 1,7 milyonu aştı.” dedi. Ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın, ekonomik kalkınmanın ve küresel ticaretin temel taşları olduğunu vurguladı. Uraloğlu, “Ülkemiz Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bölgesel ve küresel ölçekte güçlü bir aktör olmayı hedeflemektedir.” açıklamasında bulundu.
Ulaştırma sektörünün, Türkiye’nin küresel ölçekteki rolünü güçlendirdiğini ifade eden Uraloğlu, “Türkiye, 4 saatlik bir uçuş ile yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezindedir.” dedi. Bu konumun güçlendirilmesi için çeşitli projelerin sürdüğünü belirtti.
Bakan, Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz.” şeklinde bilgi verdi. Bu projelerin, Türkiye'nin uluslararası taşımacılıktaki etkinliğini artıracağını vurguladı.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin önemine değinerek, “Türkiye, Irak, BAE ve Katar ile yakın bir mutabakat imzalayarak yolumuza devam ediyoruz.” dedi. Bu proje ile seyahat sürelerinin ciddi şekilde azaltılacağına dikkat çekti.
Uraloğlu, “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile yük taşımacılığında önemli bir avantaj sağlanacaktır.” açıklamasında bulundu. Bu projelerin, Türkiye’nin lojistik gücünü artırma hedefi doğrultusunda atılan önemli adımlar olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, sürücü temini konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Ülkemizde sürücülerle ilgili sıkıntılar olduğunu biliyorum.” dedi. Ticari sürücüler için uygulanan 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
Bu karar, sektördeki sürücü açığını kapatma amacı taşımaktadır. Uraloğlu, “Gerekli işlemlerin yapılmasının olurunu verdik.” şeklinde konuştu. Bu durum, ticari taşımacılıkta sürekliliği sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Uraloğlu, denizcilik sektöründe atılan adımların önemine vurgu yaparak, “2024 yılı, denizcilik sektörümüz açısından önemli projelere imza attığımız bir yıl olacak.” dedi. Limanlarda elleçlenen yük miktarının 2023 yılında 521 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Uraloğlu, “12 lojistik merkezimiz var. Bunları ilk etapta 25’e çıkartmayı hedefliyoruz.” şeklinde bilgi verdi. Bu merkezlerin, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıktaki rolünü güçlendireceği öngörülmektedir.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanındaki gelişmelerine de değinerek, “Bugün iç hatlarda uçuş noktamızı 26 noktadan 58 noktaya çıkardık.” dedi. Türkiye, 131 ülkede 349 noktaya havayoluyla ulaşmaktadır.
Havacılıkta 2002 yılında 34 milyon yolcu taşındığını belirten Uraloğlu, “Geçen seneyi 213 milyonla kapattık.” şeklinde bilgi verdi. Bu yıl ise 231 milyon yolcu taşınması hedeflenmektedir.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’nın ulaşım sektöründe büyük dönüşümlere sahne olacağını vurguladı. “Daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz.” dedi. Bu dönüşümde, teknolojinin sunduğu imkanların en iyi şekilde değerlendirileceği ifade edildi.
Ulaşımın, sadece ekonomik bir boyutuyla kalmayıp, sosyal bir sorumluluk olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadele ederken, ulaşım sektörünün çevreye olan etkilerini azaltmaya büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.