Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına yüklerin bağlanacağını açıkladı. Türkiye, bölgesel ve uluslararası bağlantısallıkta köprü görevi üstlenmektedir. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen toplantıda, Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA ağına bağlanacağını belirtti.
Uraloğlu, “Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.” diyerek, jeopolitik krizlerin ve pandemilerin tedarik zincirlerini etkilediğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. “Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır.” dedi.
TRACECA'nın öneminin her geçen gün arttığını belirten Uraloğlu, “Bu açıdan bakıldığında TRACECA’nın ve TRACECA çerçevesinde yapacağımız işlerin öneminin her geçen gün arttığını söylemek istiyorum.” ifadesini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma koridorlarına verdiği önemi vurguladı. “Hem bölgesel hem de bölgelerarası bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundayız.” dedi. Son 23 yılda yapılan yatırımların büyüklüğüne dikkat çekti.
Uraloğlu, “Bu yüzden Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olarak ülkemizde gerek altyapı gerekse işletme anlamında önemli yatırımlarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa’ya devamını planladıklarını belirtti. “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz.” diyerek, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemine vurgu yaptı.
“Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır.” ifadesiyle projenin hedeflerini açıkladı.
Uraloğlu, multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. “Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır.” dedi.
Ulaştırmayı ve sınır geçişlerini kolaylaştırmanın önemine dikkat çeken Uraloğlu, “Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte e-permit sistemini uyguladığını belirtti. “Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.” dedi.
TRACECA’nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade eden Uraloğlu, “Nihai hedefimiz belgesiz taşımacılığı tesis etmektir.” şeklinde konuştu.