Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin güçlü bir ulaşım altyapısına bağlı olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, 282 milyar dolarlık yatırım ile Kalkınma Yolu Projesi'nin ülkenin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceğini ifade etti. Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında önemli açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu vurguladı. “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir.” diyerek ulaşım projelerinin önemine dikkat çekti. Uraloğlu, “Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına 282 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin, uluslararası ticaret açısından ülkenin önemini artırdığını ifade etti. “Marmaray, Avrasya Tüneli gibi mega projeleri hayata geçirdik.” dedi.
Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 19. ili olduğunu belirtti. “Trabzon, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il oldu.” diyerek bölgenin ekonomik katkısını vurguladı. Fındık ihracatının yüzde 32'sinin Trabzon’dan yapıldığını ifade etti.
Uraloğlu, Trabzon'dan 2024'te 22 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatının da arttığını belirtti. “Trabzon, ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında önemli bir rol edinmiştir.” şeklinde konuştu.
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve jeopolitik statüsünün güçlendirileceğini belirten Uraloğlu, “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz bu proje ile ülkemizden geçen demiryolu ve karayolu bağlantıları için büyük yatırımlar planlıyoruz.” dedi. 20 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü ifade etti.
Uraloğlu, “Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyerek uluslararası ticaretin önemine dikkat çekti. “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, demiryolu taşımacılığına yeni bir yön vermiştir.” şeklinde ekledi.
Uraloğlu, Trabzon’a yapılan ulaşım yatırımlarının önemini vurguladı. “Trabzon’un ulaşım ve iletişim altyapısına 153 milyar lira yatırım yaptık.” dedi. 2002 yılında Trabzon’daki bölünmüş yol uzunluğunun önemli ölçüde artırıldığını belirtti.
Uraloğlu, “Zigana Tüneli, Ortadoğu ülkelerinin Trabzon’a ulaşmasını sağladı.” diyerek projelerin bölgeye olan katkısını ifade etti. “Samsun-Trabzon-Sarp hızlı demiryolu projemiz ile tüm kentlerimizi birbirine bağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. “2025 yılında iç hatlar terminalimizdeki tadilatları tamamlayacağız.” dedi. Artan yolcu sayısına yönelik yatırımların hızla devam ettiğini ifade etti.
Uraloğlu, Türk üreticisi ve ihracatçısının yapıcılığına olan inancının tam olduğunu belirtti. “İhracat kültürümüz giderek genişlemekte.” diyerek gelecekteki hedeflere vurgu yaptı.