Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nda Türkiye’nin Orta Koridor projesini ve iklim dostu ulaşım hedeflerini açıkladı. Elektrikli trenlerin geliştirilmesi ve karbon salınımının azaltılması konularına dikkat çekti. Uraloğlu, gelecekte daha iyi bir dünya bırakmak için bu hedeflerin önemine vurgu yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katıldı. Burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin Orta Koridor’un bir parçası olduğunu belirtti. Uraloğlu, “Koridorda; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasıl kullanılması gerektiğini; nasıl geliştirebileceğimizi konuşuyoruz.” dedi.
Uraloğlu, şehirlerdeki net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması gerektiğini vurguladı. “2053 Türkiye Net Sıfır Emisyon Hedefimizi gerçekleştirmek için şehirlerimizde elektrikli kara taşıtlarının kullanımından metrolara kadar her türlü planlamayı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu hedefler doğrultusunda, şehirlerde bisiklet kullanımını teşvik etme amacıyla düzenlemeler yapıldığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, “Bu düzenlemeler mutlaka belli altyapıları gerektiriyor. Hem yerel yönetimlerle beraber altyapılarını planlıyoruz hem de merkezi hükümet ve Bakanlık olarak da bunları üst perdeden koordine ederek gerekli teşvikleri altyapıları sağlamış oluyoruz.” şeklinde konuştu. Bu çalışmalar, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Uraloğlu, Türkiye’deki 58 havalimanının 50 tanesinin karbon sertifikası aldığını açıkladı. “Bu da dünyada yüksek oranlardan bir tanesi.” diyerek, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki önemine dikkat çekti. Ayrıca, gemilerin fosil yakıt dışındaki yakıtları kullanması amacıyla yeni gemiler üretildiğini belirtti.
Uraloğlu, “Ülkemiz bulunduğu konumda 67 ülkenin sadece 4 saatlik bir uçuşla gidebileceği noktada bulunuyor.” diyerek, Türkiye’nin stratejik önemini vurguladı. Bu durum, Türkiye’nin dünya ticaretindeki rolünü güçlendiriyor.
Uraloğlu, Orta Koridor’un daha nasıl geliştirilebileceğini ve elektrikli trenlerin nasıl kullanılacağını konuşmaya devam ettiklerini belirtti. “Buradaki kapasiteler önümüzdeki süreç içerisinde artacaktır.” diyerek, dizel lokomotiflerin emisyon salınımının artacağını ifade etti. Bu bağlamda, elektrikli trenlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Kalkınma Yolu Projesi’nin Orta Koridor’u destekleyeceğini belirten Uraloğlu, “Irak’ın Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye’ye bin 200 kilometre gelip oradan Avrupa’ya; Türkiye içerisinde de Orta Koridor’a bağlanmasıyla ilgili bir çalışmamız var.” dedi. Bu projeler, bölgesel ticaretin artırılmasına katkı sağlayacak.
Bakan Uraloğlu, gelecekte daha iyi bir dünya bırakmak için karbon salınımının mutlaka azaltılması gerektiğini vurguladı. “Özellikle son zamanlardaki yağan aşırı yağmurların doğal afetleri beraberinde getirmesi ve şehirlerimizin güvenliğini tehdit eden duruma gelmesiyle iklim değişikliği noktasında şehirlerimizi daha yaşanabilir ve dirençli bir konuma getirmeye yönelik çalışmalarımız var.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadeledeki çabalarını ve diğer ülkelerle iş birliklerini geliştirme hedeflerini de paylaştı. Bu bağlamda, iklim dostu ulaşım projeleri ve karbon salınımının azaltılması konularında atılan adımlar, Türkiye’nin sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol oynamasını sağlayacak.