Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesini açıkladı. 2 bin 667 projeye 2 trilyon 295 milyar lira yatırım yapılacak. Hızlı tren hatları ve hava yolu projeleri dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, 2025 yılı bütçesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Uraloğlu, yatırım portföyünde bulunan 2 bin 667 projeye 2 trilyon 295 milyar lira yatırım gerçekleştireceklerini belirtti. Ayrıca, 28 ilde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamladıklarını ifade etti.
Uraloğlu, demiryolu hat uzunluğunu 2028'de 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini ve mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattını tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Hızlı tren projeleri, ulaşımda önemli bir yer tutmaktadır.
Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 8 merkez, 5 ilgili, 2 bağlı ve 2 ilişkili kuruluş olmak üzere toplam 17 genel müdürlük ve 10 başkanlıktan oluştuğunu belirtti. Ülke genelinde 131 bin Bakanlık personeli ile birlikte toplam 223 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Bakanlık, insan, yük ve veri hareketliliğini sağlamak için çalışmaktadır.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı'nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaşım sistemleriyle dünyada öncü olmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu kapsamda, 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanması planlanmaktadır.
Bakan Uraloğlu, 2053 net sıfır emisyon hedefi kapsamında karayolu taşımacılığındaki yıllık yük payını azaltarak demiryolu taşımacılığını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Marmaray projesinde 62 milyon ton karbon emisyonu azaltımı sağlandığını ifade etti. Bu projeler, çevre dostu ulaşım sistemlerinin önemini artırmaktadır.
Uraloğlu, projelerden sağlanacak emisyon azaltımlarının karbon borsalarında krediye dönüştürüleceğini açıkladı. Bu vizyon doğrultusunda, üniversitelerle iş birliği yaparak gençlerle buluşmayı ve ülkeyi geleceğe taşımayı hedeflediklerini belirtti.
Uraloğlu, demiryolu sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunarak, Hızlı Trenler ile bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taşındığını ifade etti. 2028'de demiryolu hat uzunluğunun 17 bin 287 kilometreye ulaşması hedeflenmektedir. Hızlı tren projeleri, ulaşımda önemli bir yer tutmaktadır.
Hava yolu projeleri de dikkat çekmektedir. 2003'te 26 olan iç hat uçuş noktası sayısı 2024'te 58'e çıkacak. 2025 yılında yurt içi uçuş frekans sayısının yüzde 10 artırılması planlanmaktadır. Bu gelişmeler, havacılık sektöründeki büyümeyi göstermektedir.
Bakan Uraloğlu, denizcilik sektöründe 38 ülkeyle gemi insanı tanıma anlaşması bulunduğunu belirtti. Türk Sahipli Deniz Ticaret Filomuz, 2 bin 107 gemi ile dünyada 11. sıraya yükseldi. Amacın ilk 10'a girmek olduğu ifade edildi.
Uraloğlu, lojistik sektöründe demiryolu kullanımını artırmak için mevcut iltisak hatlarının uzunluğunu 2028 yılına kadar 608 kilometreye çıkaracaklarını açıkladı. Ayrıca, 12 olan lojistik merkez sayısının 25'e çıkarılması hedeflenmektedir.
Uraloğlu, Türkiye'nin e-devlet uygulamalarında 37 ülke arasında 83 puanla 10. sırada yer aldığını belirtti. Yerli ve milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile haberleşme altyapısındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.
11 ildeki 34 lokasyonda 5G şebekesi kurulması planlanmaktadır. Bu adımla, yerli ve milli teknolojilerle güçlü bir iletişim altyapısı oluşturulması hedeflenmektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 2025 yılı bütçesi ile birlikte Türkiye'nin ulaşım ve altyapı projelerinde önemli bir atılım yapmayı hedeflediklerini vurguladı. 2 bin 667 projeye yapılacak 2 trilyon 295 milyar lira yatırım, ülkenin ulaşım altyapısının güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
Bu projeler, Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek ve ekonomik büyümeye katkıda bulunacaktır. Ulaşım ve altyapı alanındaki bu yatırımlar, gelecekte daha sürdürülebilir ve etkili bir ulaşım sistemi oluşturmayı hedeflemektedir.